Klitrosebugten

Du er her:   Hjem > Flora & Fauna > Lyngen lever ikke evigt
top
Page

 

 
 

Hede

Begrebet hede har ikke været brugt i Odsherred. Her kaldes den bare ”Lyngen”, som jo er knyttet til alle de bynavne, hvor bønderne har haft fælles græsning på de magre, sandede jorder. Navne som Yderby Lyng, Overby Lyng og Nykøbing Lyng er blot en håndfuld af de mange lokaliteter af gammel, hævet havbund med lyngdække i Odsherred, hvoraf der snart kun er navnet tilbage.

Det er netop derfor vigtigt at bevare eller genskabe lyngen i større eller mindre udstrækning på de steder, hvor den tidligere har groet.

 

Lyngen lever ikke evigt.
Den har fire livsfaser i sit 25-35-årige liv.

Etableringsfasen – Her er planten sårbar overfor konkurrence. I etableringsfasen indgår en række andre planter som Sandstar, Smalbladet Høgeurt, Liden Klokke med flere, der ikke er konkurrenter til lyngen. Det er derimod især græsser som Fløjlsgræs og Bølget Bunke.

• Ungdomsfasen – Her begynder lyngplanterne rigtig at få fat. Den blomstrer rigt på hele skuddet som stadig er grønt og nemt at slå.

• Modenhedsfasen – Stænglerne er nu forveddet og blomstringen henlagt til det øverste af planten.

• Senilitetsfasen – Planten bliver meget tør og grov. Den bliver åben i midten og de nedliggende grene kan evt. begynder at slå rod. Planten blomstrer kun i de yderste skud. Den er meget svækket og sårbar, og et angreb af lyngbladbillen kan give den nådestødet.

 

Hvorfor forsvinder lyngen fra min grund?

• For mange træer på grunden vil kunne skygge lyngen væk. Lyngen kan kun tåle "halvskygge" svarende til ca. 40 % af almindeligt tilgængeligt dagslys.

• For meget næringsstof og humus kan give græs og andre planter for gode vækstvilkår i forhold til lyngen så den overvokses / udkonkurreres.

• Lyngen er ved at være for gammel. En lyngplante kan blive ca. 25-35 år. Hvis den klippes eller bides, vil den oftest skyde fra snitfladen eller fra nedliggende grene som slår rod. Herved kan den samme plante blive endnu ældre, men meget udsat for konkurrence fra græs, Revling, Brombær og Kaprifolie, der udnytter den ophobede næring.

• Lyngbladbillen kan visse år opformeres i en mængde som især truer den gamle, svækkede, senile lyng.

 
« forrige top næste »
top
Menu

 

  Aktuelt Odden-vejr DMI

Vejret de kommende dage

 Årskalender - link

 

Kalender


 

 

 

Login